joi, 8 iulie 2010

Tutorial despre pictura pe oua de strut

Trebuie spus despre ouale de strut ca au coaja foarte groasa si foarte lucioasa, de aceea oul de strut seamana cu un obiect de portelan la prima vedere. Dealtfel, cand am aratat un ou de strut colegelor de la vechiul loc de munca, una din ele nu a vrut deloc sa ma creada ca e ou de strut. Ea era convinsa ca e un obiect din portelan Din acest motiv, culorile pe baza de apa nu prind pe coaja oului de strut. Am vazut pe internet ca anumiti pictori de oua de strut slefuiesc ouale cu smirghel ca sa poata picta pe ele in tempera. Este destul de dificil si implica multa munca iar mie mi se pare o activitate inutila. Eu prefer pur si simplu sa nu folosesc culori de apa pe ouale de strut. Ceea ce folosesc pentru pictarea oualelor de strut sunt culorile in ulei de in si culorile pentru vitralii. Culorile in ulei de in adera cam pe orice suprafata, dar se usuca in timp mai indelungat (24-48 ore) si asta este un inconvenient in momentul cand ai de pictat mai multe straturi clar delimitate unul de altul. Eu prefer sa pictez din aproape in aproape, sa fac trecerile intre culori treptate, prin amestec de culoare si atunci nu ma deranjeaza. Culorile pentru vitralii se usuca ceva mai rapid si adera foarte bine la suprafetele lucioase. Ouale de strut le achizitionez gata goloite. Pe internet se vand cam cu 8-10 euro bucata.In primul rand oul de strut trebuie curatat foarte bine, caci daca raman pe suprafata lui impuritati sau grasime de pe degete, culoarea nu mai adera bine si va sari (se va coji) destul de repede. Eu folosesc apa cu sapun sau detergent pentru a spala oul atat la exterior cat si in interior pentru a ma asigura ca nu sunt resturi de galbenus sau albus care ulterior vor mirosi urat. Dupa ce s-a uscat mai curat odata exteriorul cu o bucatica de vata muiata in spirt. Acum, oul este pregatit pentru a fi desenat (nu folosesc nici o preparatie intre coaja oului si culoare). Eu trasez modelul cu creion obisnuit. Trebuie mentionat ca trasarea este destul de anevoioasa din cauza suprafetei inclinate si lucioase pe care creionul cam "fuge". Dar cu rabdare, se duce la bun sfarsit. Nu va sfatuiesc sa incercati sa copiati modelul cu indigo caci suprafata nu va permite.Dupa trasarea in creion incepeti pictarea. Eu pictez intotdeauna fata principala intai, adica cea cu icoana. Dupa ce s-a uscat bine aceasta fata intorc oul si umplu si spatele lui de obicei cu o cruce/ un text din Biblie/ cruce+text. Tot pe aceasta parte imi pun de obicei si semnatura. In imaginea de mai jos, pe oul din partea stanga este pictata fata principala (icoana) iar cel din dreapta e un ou abia spalat si apoi curatat cu spirt:

Pentru a picta oul din stanga am folosit culori in ulei de in, iar la urma dupa ce totul e gata se verniseaza cu acel vernice special pentru culorile in ulei de in. Se poate vernisa pe bucatele sau se poate infinge un bat in gaura prin care oul a fost golit de continut, iar celalalt capat al batului se poate infinge intr-un ghiveci cu pamant si pietre (in pozitie verticala), aceasta permitandu-ne sa vernisam intreaga suprafata a oului de jur imprejur si sa il lasam si la uscat in aceeasi pozitie. Iata cum arata oul din imaginea de mai sus, dupa vernisare:

Desigur ca nu va obliga nimeni sa pictati icoane. Puteti picta orice va doriti: trandafiri, crini, cale, flori de liliac sau orice alta floare, pasari sau orice va spune imaginatia. Iata si cateva oua pictate in culori pentru vitralii. Aura in relief este realizata cu contur pentru vitralii:

Spor la decorat oua de strut!

9 comentarii:

  1. te invit sa devii membru al forumului gratuit hobby-handmade .este o forma de publicitate si cunoastre a artei ce o practici si a blogului tau .echipa hobby-handmade.

    RăspundețiȘtergere
  2. admir lucrarile tale si tutorialele ce le-am descoperit aici.felicitari

    RăspundețiȘtergere
  3. iti multumesc mult pentru aprecieri si pentru invitatie! chiar am dat curs invitatiei si m-am inscris.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, e intr-adevar de un real folos site-ul tau.
    Sunt foarte interesata de pictura si in special arta pe sticla.DE aceea am si realizat un tutorial pictura care sper sa te ajute in caz ca vrei sa stii altceva despre aderenta culorii.
    https://www.scs.ubbcluj.ro/~mmie0861/
    EU AM Folosit aracet pt a ajuta culoarea sa se lipeasca cat mai bn de sticla.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru ouale cu icoane realizate! Sunt deosebite. Si eu am aceasta pasiune si te invit sa le vizualizezi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Monica, am pictat si eu pe sticla (de fapt cu asta am inceput pictarea icoanelor) dar nu foloseam aracet. E interesant procedeul tau, doar ca eu am renuntat la pictura pe sticla deoarece mi se pare prea fragil ca suport. Oua de strut am scapat din mana si nu s-au spart (chiar am fost uimita), dar sticla....

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc verro! Nu am incercat niciodata incondeierea clasica, nici metoda cu ceara colorata desi mereu m-au fascinat. Am citit de multe ori despre procedeele de realizare dar nu am avut curaj sa ma apuc.... Nu stiu daca as avea rabdare sa fac atata dantelarie. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Iti urez mult succes pe mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ff interesant site-ul tau,imi plac ff mult ouale pictate de tn ai un talent mare si eu tot cu asta ma ocup si daca ai putea sa imi spui si mi-e cum ti-ai facut acest site si cum l-ai actualizat pe internet adresa mea de email ghighi_corleone@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere